Brasilian keskuspankki on antanut Facebookin omistamalle WhatsAppille luvan välittää maksuja viestipalvelun käyttäjien välillä, kirjoittaa Reuters. Rahat kulkevat Visan ja Mastercardin maksuverkkojen kautta.

Apple yritti ottaa maksuominaisuuden käyttöön Brasiliassa jo kesällä 2020, mutta tuolloin uudistus törmäsi byrokratiaan. Keskuspankki totesi, että WhatsApp-maksut vaarantaisivat koko maan maksujärjestelmän kilpailuasetelman, tehokkuuden ja yksityisyyden.

Brasilian keskuspankki ei siis hyväksynyt, että Facebook ratsastaisi Visan ja Mastercardin olemassaolevilla lisensseillä. Sen sijaan WhatsAppia vaadittiin hankkimaan omat luvat, jotta se voisi osallistua maksujen välittämiseen. Myös Visan ja Mastercardin oli hankittava erilliset luvat, jotta ne saisivat välittää WhatsAppin kautta tehtyjä maksuja. Nyt lisenssit ovat vihdoin kunnossa.

WhatsApp saa toistaiseksi välittää maksuja ainoastaan WhatsApp-käyttäjien välillä. Yrityksien ja kuluttajien välisten maksujen välittäminen ei ole sallittua.

WhatsAppin raivatessa tietään lupaviidakon läpi Brasilian keskuspankki ehti julkaista oman maksupalvelunsa, Pixin, marraskuussa 2020. Reutersin mukaan palvelu on sittemmin otettu laajalti käyttöön. Pix mahdollistaa myös yritysten ja kuluttajien väliset maksut, toisin kuin WhatsAppin maksutoiminto nykylupien puitteissa.

Brasilia on WhatsAppille tärkeä markkina, sillä viestipalvelulla on maassa yli 120 miljoonaa käyttäjää. Maksuominaisuus on luvassa brasilialaiskäyttäjille WhatsAppin edustajan mukaan ”mahdollisimman pian”, mutta tarkasta aikataulusta ei ole tietoa.

Intiassa WhatsAppin maksupalvelu otettiin käyttöön vuoden 2020 lopulla.