Facebookin omistama WhatsApp on monin paikoin kätevä tapa tavoittaa ihmisiä. Jotkin sen rajoitteet kuitenkin ärsyttävät käyttäjiä. Innokkaat ohjelmoijat ovatkin väsänneet omia, lisätoimintoja sisältäviä versioitaan sovelluksesta. Erityisen suosittuja nämä ovat Afrikassa, jossa kopiosovellusten suosio kasvaa emo-ohjelmaa nopeammin, Decrypt kertoo.

Esimerkiksi Keniassa, Nigeriassa ja Etelä-Afrikassa tehdyssä tutkimuksessa jopa 20 prosenttia kyselyyn vastanneista käytti GBWhatsApp-sovellusta. Suosiota keräsivät myös YoWhatsApp- ja FMWhatsApp-sovellukset. Niiden kanssa voi esimerkiksi helposti käyttää useaa eri käyttäjätiliä.

Aivan ongelmatonta feikki-WhatsAppien käyttö ei ole. GBWhatsApp varoittaa omilla sivuillaan, että sovelluksen käyttö saattaa johtaa WhatsApp-tilin jäädyttämiseen.

Lisäksi GBWhatsAppin tekijät kertovat, että sovelluksesta liikkuu myös muokattuja versioita, jotka saattavat kaapata käyttäjän yksityisiä tietoja. Etenkin Afrikassa tämä on suuri riski, sillä siellä kopiosovellukset kulkevat monesti suoraan tiedostoina puhelimen käyttäjältä toiselle.