Koronapandemia on ajanut valtiot ympäri maailmaa kehittämään sovelluksia, jotka kartoittavat koronatartuntaketjuja. Tällainen sovellus on valmisteilla myös Suomessa.

Nyt Maailman terveysjärjestö WHO aikoo tarjota oman auttavan kätensä etenkin niille maille, jotka eivät pysty kehittämään omaa seurantasovellustaan resurssipulasta tai muusta johtuen, Reuters uutisoi lauantaina.

Ensisijaisesti sovellus kysyy käyttäjältä tietoja tämän oireista ja tarjoaa analyysin siitä, saattaako kyseessä olla koronatartunta. Myös bluetooth-teknologiaa hyödyntävää seurantaominaisuutta ja mielenterveyteen liittyvien ohjeiden tarjoamista on harkittu.

WHO:n seurantasovelluksen julkaisu on tarkoitus tapahtua toukokuun aikana, ja käyttäjät saavat ladattua sen puhelimiinsa suoraan sovelluskaupasta. Lisäksi eri maat voivat ottaa sovelluksen teknologian vapaasti käyttöönsä.

WHO:n Bernardo Marianon mukaan sovellus sopii erityisesti maille, joilla ei ole resursseja kehittää omaa sovellusta. Ne voivat ottaa WHO:n teknologian ja tehdä siitä oman sovelluksensa. Maat voivat myös räätälöidä sovellusta omiin tarpeisiinsa sopivaksi.

Teknologiajättien seurantatyökalussa ongelma

Tivi kirjoitti viime viikolla, että monet EU-maat ovat ottaneet koronasovelluksissaan käyttöön Applen ja Googlen yhteisen koronatartuntoja jäljittävän rajapinnan.

Myös WHO on keskustellut Applen ja Googlen kanssa esimerkiksi niiden kättelyteknologian hyödyntämisestä, jossa lähekkäin sijaitsevat puhelimet jättävät kohtaamisesta jäljen.

Marianon mukaan teknologiajättien valmiin ratkaisun hyödyntäminen ei kuitenkaan onnistu laki- ja yksityisyyskysymysten vuoksi. Hän puhuu samalla hengenvedolla yrityksistä, jotka keräävät henkilötietoja vain hyötyäkseen niistä myöhemmin.

Maailmanlaajuisen koronasovelluksen hyötyihin lukeutuu esimerkiksi laajalle ulottuvien kontaktien jäljittäminen. Rajoitusten purun ja maiden välisten rajojen avaamisen jälkeen se on varmasti oleellinen osa pandemian kanssa elämistä.