Comparitech kävi äskettäin läpi yhtiöiden julkaisemia läpinäkyvyysraportteja. Tutkittavaksi otettiin Facebookin, Googlen, Twitterin ja Microsoftin raportit. Joukon jatkona oli Wikipedia-tietosanakirjaa verkossa julkaiseva Wikimedia-säätiö.

Wikimedia kertoi pitäneensä kirjaa poistopyynnöistä ja vastaavista vuodesta 2012 alkaen ja suostuneensa tällä jaksolla vain yhteen poistoon, joka ei liittynyt tekijänoikeuksien loukkaamiseen, vuonna 2014. Mashable kiinnostui asiasta ja ryhtyi selvittämään, mikä tuo ainutkertainen tapaus oli.

Selvisihän se. Ukrainalainen blogaaja oli kirjoittanut Myanmariin tekemästään matkasta. Blogin kuvituksena hän oli käyttänyt muun muassa kuvaa viisumistaan. Viisumista oli piilotettu henkilötiedot. Jostakin syystä ”sensuroimaton” versio kuvasta oli päätynyt englanninkielisessä Wikipediassa julkaistuun artikkeliin, joka käsitteli Myanmarin viisumikäytäntöjä.

Blogaaja pyysi kuvan poistamista, ja Wikipedia suostui siihen.

Wikimedia-säätiön tiedottaja selitti Mashablelle poistopyyntöjen vähäisyyttä sillä, että vapaaehtoisista koostuva yhteisö varmistaa julkaisun laadun. Talkooporukka pyrkii varmistamaan muun muassa, että lähteet ja julkaisuluvat ovat kunnossa.

Se ettei Wikipediasta ole tehty tätä enempää poistoja, ei tarkoita sitä, että sisällöt olisivat kiveen hakattuja ja ikuisesti muuttumattomia. Niitä täydennetään ja muutetaan –artikkeleiden värittämisestä kaupallisten tai poliittisten päämäärien vuoksi on myös jouduttu välillä vääntämään.