Avoin tietosanakirja Wikipedia on vaikeuksissa, kun yhä useampi kirjoittaa artikkeleihin lisäyksiä maksusta eikä omaksi ilokseen, kirjoittaa Vice-lehden teknologiaosasto Motherboard.

Sivuston taustajärjestö Wikimedia Foundation on linjannut, että Wikipedian artikkelien kirjoittamiseen voi osallistua, vaikka olisi oma lehmä ojassa, jos kytköksensä esittelee käyttäjäprofiilissaan julkisesti. Näin ei aina kuitenkaan tapahdu.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen kongressin henkilökunta on peukaloinut Edward Snowdenin artikkelia, jotta hänestä tulisi kuva maanpetturina. Samalla varapresidentti Mike Pencestä on haluttu antaa positiivisempaa kuvaa.

Wikipedian kirjoittamiseen aktiivisesti osallistuva James Heilman kertoi Motherboardin haastattelussa, että yritykset lähestyvät tunnettuja kirjoittajia ja tarjoavat rahaa maksuksi yritystä koskevan artikkelin editoimisesta tai sellaisen luomisesta. Wikipedian artikkelit kun ovat varsin korkealla hakukonetuloksissa ja muutenkin tärkeitä yritysten maineelle.

Wikimedia Foundationin lakiasioista vastaava Jacob Rogers kirjoitti sähköpostissa, että epäiltyjen rikkojien haastaminen oikeuteen ei olisi hyvä ratkaisu. Tuomioistuimet eivät pysy kovin hyvin perässä teknologian mukana muuttuvissa ilmiöissä, joten se ei olisi paras paikka ratkoa Wikipedian ongelmia. Sen sijaan Rogers kannattaa panostamista yhteisöllisiin mekanismeihin ja teknisiin työkaluihin, joilla maksetut artikkelit voisivat tulla ilmi.

Lakitiimi julkaisi sittemmin myös uudet ohjeistukset palkkatyössä tai maksettuna artikkelien muokkaamiseen ja sellaisten paljastamiseen.

Vastauksena ohjeistukseen Heilman loi sivun yrityksistä, jotka tarjoavat maksua artikkelien kirjoittamisesta. Hän haluaisi maksettujen sivujen menevän nopeampaan poistoprosessiin, jolla poistetaan ja kumotaan myös estettyjen käyttäjien tekemät artikkelit tai muutokset. Tavallisesti poistettavista artikkeleista keskustellaan ja äänestetään yhteisön kesken.