Tuorein Windows 10:n esiversio sisältää myös odotetun Windows Subsystem for Linux 2 -alijärjestelmän, joka mahdollistaa komentorivipohjaisten Linux-sovellusten ajamisen Windows 10 -ympäristössä. Windows Subsystem for Linux (WSL) on ollut erityisesti kehittäjien suosiossa.

Vastaisuudessa järjestelmä käyttää ihan oikeaa virtualisoitua Linux-ydintä, ja Microsoft on myös lupautunut tarjoamaan kerneliin tekemiään ohjelmakoodimuutoksia kaikkien Linux-käyttäjien riemuksi. Tähän velvoittaa jo Linuxissa käytössä oleva gpl-lisenssikin.

Testaamisen voi aloittaa liittymällä Windows Insider -testiohjelmaan valitsemalla Asetukset > Päivittäminen ja suojaus > Windows Insider Program > Aloita. WSL 2 löytyy esiversiosta, jonka tunniste on Preview Build 18917 (20H1). Tarkemmat ohjeet WSL 2:n aktivointiin löydät täältä.

Oikean virtualisoidun Linux-ytimen ansiosta muun muassa levyjärjestelmän toiminnot nopeutuvat selvästi, Microsoft lupasi Build-tapahtumassa. Uusi versio lupaa tarjoaa myös muita suorituskykyparannuksia, mutta konkretiaa saadaan vasta siinä vaiheessa, kun käyttäjät julkaisevat ensimmäisiä testituloksiaan.