Microsoft on esitellyt ensi syksynä julkaistavaa uutta Windows-päivitystä parhaillaan Seattlessa käynnissä olevassa Build-kehittäjätapahtumassaan. Yksi merkittävä uudistus on Timeline, joka on aikajana kaikesta, mitä käyttäjä tekee Windows 10 -laitteellaan.

Timeline muistaa esimerkiksi käyttäjän työstämän PowerPoint-tiedoston, aiemmin selatun nettisivun tai katsellun kuvakokoelman. Timeline-näkymän kautta käyttäjä voi palata suoraan takaisin aiempaan tehtävään tai sovellukseen.

Historiatieto ei ole laiteriippuvainen, vaan Timeline toimii täysin pilvessä. Sen avulla toisella koneella muokattu tekstitiedosto on välittömästi käytössä muillakin laitteilla. Laitetta vaihtaessa järjestelmä ehdottaa aiempaan tehtävään palaamista automaattisesti. Timeline toimii myös Android-ja iOS-laitteilla, jos käyttäjällä vain on käytössään Microsoftin virtuaaliapuri Cortana. Jos puhelimessa ei ole valmiiksi tarvittavaa sovellusta tehtävän jatkamiseen, Cortana opastaa oikean sovelluksen asentamiseen.

Osa Timelinea on leikepöytä, joka toimii laitteiden välillä mahdollistaen leikkaamisen ja liimaamisen laitteesta toiseen. Android- ja iOS-puhelimilla toiminto on liitetty osaksi Microsftin SwiftKey-näppäimistöä.

Tuleva uusi Creators Update -päivitys tuo mukanaan myös parannellun OneDriven, joka tukee tiedostojen valikoivaa synkronointia. Uudessa OneDrivessa käyttäjä näkee laitteellaan vain esikatseluversiot tallennetuista tiedostoista, jotka ladataan laitteeseen vasta tarvittaessa.

Tärkeät dokumentit voi tallentaa pysyvästi laitteen muistiin. Jos kyse on jaetuista tiedostoista, OneDrive huolehtii siitä, että muiden tekemät muokkaukset esimerkiksi tekstitiedostoihin päivitetään käyttäjän koneella oleviin versioihin.

Timeline perustuu kokoelmaan rajapintoja, joita Microsoft kutsuu nimellä Microsoft Graph. Se on tarkoitettu nivomaan yhteen yhtiön palvelut kokonaisuudeksi, joka on aiempaa paljon laiteriippumattomampi eli Microsoft hamuaa asiakkaikseen myös Android- ja iOS-käyttäjiä.