Microsoft haluaa pitää Linuxiin siirtymistä miettivät kehittäjät tiukasti omassa tallissaan. Tätä varten yhtiö on valjastanut kehittäjien käyttöön suositun Windows Subsystem for Linux -alijärjestelmän, jossa virtualisoitua Linuxia voidaan pyörittää Windows 10:n alaisuudessa.

Tähän asti WSL on tarjonnut mahdollisuuden ajaa vain komentorivipohjaisia sovelluksia. Graafisten sovellusten ajaminen on vaatinut kolmannen osapuolen X-palvelimen asentamista ja muita vippaskonsteja.

Ei kuitenkaan enää, sillä nyt tuki graafisille Linux-sovelluksille löytyy suoraan paketista. Lisäksi Microsoft tarjoaa tuen näytönohjainpohjaiselle rautakiihdytykselle erilaisissa tehtävissä, kuten rinnakkaislaskennassa sekä koneoppimisessa ja tekoälyssä.

Käyttäjä voi ajaa WSL:n gui-ominaisuuden avulla myös vaikkapa ide-ohjelmistokehitysalustaa suoraan Linuxin päällä. Esimerkiksi Microsoftin oma Visual Studio Code toimii myös Linuxissa.

Microsoft myös kehittää parhaillaan omaa Wayland-protokollaa tukevaa komposoijaa, joten WSL:n tulevaisuus näyttää valoista.

Lisäksi yhtiö ilmoitti äskettäin tuovansa DirectX 12 -rajapinnan myös Linuxille. Valitettavasti tämä koskee kuitenkin vain Microsoftin omaa WSL:ää, eikä esimerkiksi DirectX 12 -pelaaminen ole jatkossakaan tavallisten Linux-käyttäjien ulottuvilla. Yhtiöllä ei myöskään ole aikomusta avata DirectX 12 -rajapinnan lähdekoodia.

Kriitikoiden mukaan Microsoft rakastaa Linuxia vain siinä määrin, kun sen täysivaltainen hyödyntäminen palvelee yhtiön omia tarkoitusperiä.