Microsoft ei ole CCleaner-ohjelmiston ylin ystävä. Jo vuonna 2015 yhtiön sovelluspomo Gov Maharaj varoitti sovelluksen asentamisesta. ”CCleaner on... miten tämä nyt muotoilisi mahdollisimman laimeasti... älkää, jatketaan vain eteenpäin”, Maharaj totesi tuolloin.

Microsoft näkee viritysohjelmat potentiaalisena uhkana, sillä niillä on vaikutusta Windowsin toimintaan. Tarpeeksi virittelemällä käyttöjärjestelmän voi saada solmuun, mistä johtuen siivousohjelmia tulisi käyttää vain todelliseen tarpeeseen.

Nyt yhtiö on kuitenkin mennyt astetta pidemmälle ja määritellyt Windows Defender -turvaohjelman havaitsemaan CCleaner-asennukset ja varoittamaan näistä käyttäjää.

Defenderin dokumentaation mukaan ongelma ei varsinaisesti ole itse CCleaner, vaan sovelluksen mukaan käärityt lisäkilkkeet, joita käyttäjä ei välttämättä halua asennettavan, mutta jotka helposti huomaamatta sen mukana asentuvat.

Käyttäjä pystyy yhä asentamaan CCleanerin niin halutessaan, mutta vasta näyttävän varoituksen jälkeen. CCleanerin kehityksestä vastaavan Piriformin tätä nykyä omistava Avast kertoo selvittävänsä asiaa Microsoftin kanssa.

CCleaner on keitelty aiemmin monissa skandaaleissa. Sovelluksen mukana on muun muassa asentunut haittaohjelmia käyttäjän laitteelle.