Laillisesti aktivoidun Windows 7:n käyttäjät voivat yhä päivittää Windows 10:een ilmaiseksi. Vaikka Microsoft ei asiasta pidä kovin suurta meteliä, toimivat aktivointipalvelimet yhä.

Luonnollisesti Microsoft voi estää Windows 10:n aktivoimisen Windows 7:n lisenssillä koska tahansa, mutta useat vaikutusvaltaiset tahot ovat vakuuttuneita siitä, ettei Redmondin jätti tule näin toimimaan. Syykin on hyvin yksinkertainen: Windows 7:n tuki on päättynyt, ja Microsoftilla on erittäin kova motivaatio saada suuret massat Windows 10:n käyttäjiksi keinolla millä hyvänsä.

Alun perin Microsoft lupasi Windows 7:n ja 8.1:n käyttäjille ”ilmaisen” Windows 10 -lisenssin vuoden ajan. Virallisesti tarjous päättyi heinäkuussa 2016, mutta päivittäminen on onnistunut myös määräajan jälkeen.

Microsoftin silloinen Windows-pomo Terry Myerson oli väitteiden mukaan kiinnostunut hyvin paljon enemmän Windows 10 -päivitystilastoista kuin lisenssien mukanaan tuomista kassavirroista. Syykin oli selvä: Windows ei ole Microsoftille enää samanlainen loputon rahasampo kuin aiemmin.