Legendaarisen Windows XP -käyttöjärjestelmän lähdekoodin väitetään vuotaneen nettiin 4chan-foorumin kautta, kirjoittaa Gizmodo. Vanhaa järjestelmää käytetään edelleen yllättävän paljon, sillä yksi prosentti maailman tietokoneista käyttää XP:tä, jonka tuki loppui virallisesti jo vuonna 2014.

Vuodetun lähdekoodin aitoutta ei ole pystytty vielä varmistamaan, mutta ensimmäiset koodiin tutustuneet tutkijat ovat jo sanoneet sen vaikuttavan aidolta. Tiettävästi kyseessä on järjestelmän Service Pack 1 -versio.

Lähdekoodin vuotaminen olisi merkittävää siksi, että koodin avulla kuka tahansa asiaan perehtynyt voisi muokata järjestelmästä omia versioitaan tai hyödyntää siitä löytyviä tietoturva-aukkoja hakkeroinnissa. Hälyttävintä asiassa on se, että myös Windows 10 saattaa käyttää osia XP:n lähdekoodista, joten pahimmassa tapauksessa lähdekoodin paljastuminen vaarantaisi myös uudemmat Windows-versiot.

XP:n lähdekoodia voi toki käyttää muihinkin kuin rikollisiin tarkoitusperiin. Koodarit voivat sen avulla kehittää järjestelmästä kustomoituja, modernille laitteistolle sopivia versioita. Myös tutkijat olisivat varmasti kiinnostuneita klassikon teknisestä sisällöstä, mikäli koodi osoittautuu aidoksi.

Käyttääkö Putin edelleen XP:tä?

Viime joulukuussa uutisoitiin laajalti Venäjän presidentti Vladimir Putinin käyttävän edelleen XP:tä. Tieto perustui Kremlin jakamiin kuviin, joissa XP:n käyttöliittymä näkyi selvästi Putinin ruudulla.

Vaikka Microsoft on lakkauttanut 19 vuotta vanhan järjestelmän tuen jo aikoja sitten, on XP edelleen viimeisin Microsoftin käyttöjärjestelmä, jonka Venäjän viranomaiset ovat hyväksyneet turvalliseksi arkaluontoisten tietojen käsittelyssä.

Väitteen aitoutta on sittemmin epäilty muun muassa venäläisten strategisena hämäyksenä. Valtio pyrkii korvaamaan Microsoftin järjestelmät omilla käyttöjärjestelmillään. On myös mahdollista, etteivät korkean valtiovallan koneet ole yhteydessä verkkoon, mikä vähentäisi XP:n käyttöön liittyviä tietoturvauhkia.

Microsoft ei ole kommentoinut lähdekoodin vuotamista, saati sen aitoutta vielä millään tavalla.