Classic Shell on eräs suosituimmista Windowsin käynnistysvalikon korvaajista. Microsoftin jatkuvat päivitykset tekivät kehityksen jatkamisesta kuitenkin liian hankalaa. Sovelluksen lähdekoodi on julkaistu yhteisön mahdollista jatkoa varten.

Classic Shellin tarina alkaa jo vuodesta 2009, mutta suuren yleisön tietoisuuteen se nousi Windows 8:n julkaisun myötä.

Microsoft oli päättänyt korvata legendaarisen käynnistysvalikon koko näytön aloitusruudulla, mikä oli omiaan aiheuttamaan kitkerää palautetta Redmondin jättiä kohtaan.

Windows 10:n myötä tarve erillisille käynnistysvalikolle kuitenkin hiipui, mutta Classic Shell on siitä huolimatta säilyttänyt suosionsa.

Microsoftin jatkuvat muokkaukset ovat kuitenkin tehneet sovelluksen kehityksestä tuskaa. Lisäksi Classic Shellin vapaaehtoisuuteen perustuva kehitystyö on syönyt arvokasta vapaa-aikaa.

Classic Shellin lähdekoodi on julkaistu yhteisön käyttöön mahdollisia forkkeja eli muunnelmia varten. Lähdekoodi on ladattavissa SourceForgen kautta, Softpedia kirjoittaa. Classic Shellin latauslinkki jatkaa toimintaansa vielä puolen vuoden ajan. Verkkosivusto on tarkoitus sulkea myöhemmin ensi vuonna.