IBM on lopettamassa käyttöjärjestelmä OS/2:n kehityksen vuoden 1996 alussa liian vähäisen suosion vuoksi, kirjoitti Mikrobitin sisarlehti Tietoviikko (nyk. Tivi) 13. huhtikuuta 1995 markkinatutkimusyhtiö Dataquestin arvioon pohjautuen. IBM kiisti tämän väitteen jyrkästi ja vakuutti olevansa sitoutunut OS/2:een.

Jälkiviisaat voivat todeta, että arvio ei ollut täysin oikea, mutta ei myöskään täysin hakoteillä. OS/2:ta pidettiin teknisesti Windowsia parempana, mutta viimeinen kokonainen versio Warp 4 julkaistiin syksyllä 1996.

Sen jälkeen IBM tyytyi Warp 4:n pieniin päivityksiin, joista viimeinen ilmestyi 2001. OS/2:n tuki päättyi joulukuussa 2006.

OS/2:n vaikeudet tarkoittivat Windowsin liki 15 vuoden mittaisen monopolin alkua.

Dataquest ennakoikin keväällä 1995 aivan oikein pelin voittajaksi Windows 95:tä, jota myytäisiin vuoden 1995 loppuun mennessä arviolta 33 miljoonaa kappaletta. OS/2:n tuolloin uusin versio Warp 3 oli myynyt vain 1,7 miljoonaa kopiota.

Dataquest päätteli myös Applen osuuden kuihtuvan muutamaan prosenttiin tietokonemarkkinoista. Niin kävikin, kunnes 12 vuotta myöhemmin julkistettu iPhone laukaisi Applen rakettimaiseen nousuun.

Samaa mieltä Dataquestin kanssa olivat Gartner ja Creative Strategies. Applella olisi edessään vakaa tulevaisuus, mutta ei juuri kasvun mahdollisuuksia. OS/2:lle Creative Strategies ennusti tappiota.

”OS/2 Warp on tekniikaltaan Windows 95:tä edistyneempi. Mutta tämä ei ole teknologia- vaan markkinointikysymys, eikä IBM tule pärjäämään”, jälkimmäisen yhtiön toimitusjohtaja Tim Bajarin kommentoi.

OS/2:n kehitys oli alkanut Microsoftin ja IBM:n yhteisenä projektina 1985, mutta myöhemmin siirtyi kokonaan IBM:n haltuun.