Wiredin artikkelin voi lukea täältä.

Donald Trump

Kun planeetan vaikutusvaltaisin ihminen pääsee sanomaan suoraan verkossa mitä haluaa, ja hän päättää käyttää tilaisuuden rehentelyyn, valehtelemiseen ja ihmisten loukkaamiseen. Pahimmillaan hänen sanomisensa muuttavat todellisuutta: Trump on syyttänyt Obamaa Trump Tower -rakennustensa salakuuntelemisesta ja saanut keskustelua vedettyä haluamaansa suuntaan eli pois Trumpin vaalikampanjan Venäjä-yhteyksien tutkimisesta.

Wiredin mukaan Trumpin Twitter-käytös on lanseerannut uuden faktantarkastuksista vapaan poliittisen idiotismin aikakauden. Poliitikkojen viestintää tuskin enää koskaan käydään vain lehdistötilaisuuksien ja virallisten lausuntojen tasolla.

Vladimir Putin

Venäjän presidentti Putinin hallinto on viimeisen vuosikymmenen aikana samaan aikaan sekä rajoittanut verkon toimintaa kotimaassa että pyrkinyt käyttämään hyväkseen verkon vaikutusmahdollisuuksia. Valtiollisesti tuettu hakkeroiminen on kasvanut ja kybersota verkossa kiristynyt sitä myötä. Lisäksi Ukrainassa nähtiin ennennäkemätön kyberhyökkäys, joka aiheutti taktisesti aikataulutettuja sähkökatkoja ja tuhosi verkkoja.

Xi Jinping

Kiinan 1,4 miljardilla asukkaalla ei koskaan ole ollut vapaata pääsyä verkon sisältöihin. Kiinan suuri palomuuri ei ole avautunut Jinpingin valtakauden aikana, kuten hänen virkaanastumisensa aikoihin vuonna 2012 toivottiin. Sen sijaan Kiinaa epäillään maailman tämänhetkisistä eräistä pahimmista ja räikeimmistä ihmisoikeusloukkauksista omaa muslimivähemmistöään, uiguureja, vastaan. Apuna on käytetty myös mobiililaitteiden vakoilemista ja ihmisiä on lähetetty tuhansittain keskitysleireille väitteiden mukaan sen perusteella, mitä he ovat puhelimella viestitelleet.

Mark Zuckerberg

Vuosikymmen sitten Facebookin markkina-arvo oli huikeat 50 miljardia dollaria. Nyt se on 11 kertaa sen verran ja yhtiö omistaa myös muita suosittuja some-palveluja. Vallan keskittyminen ja somessa leviävä propaganda huolestuttavat monia, varsinkin tietosuojaskandaalien jälkeen. Palvelu on yrittänyt Yhdysvaltojen ja muiden maiden antamien suurien sakkojen jälkeen parantaa tapojaan ja valmistautua paremmin vuoden 2020 Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin ja vaalivaikuttamisen tunnistamiseen.

Julian Assange

WikiLeaksin alkuaikoina Assangea juhlittiin sankarina, joka paljasti väärinkäytöksiä. Mutta palvelu on julkaissut myös Venäjän Yhdysvaltojen demokraattipuolueelta varastamia tietoja ja sotkeutunut Yhdysvaltojen vaaleihin.

Lisäksi Assange itse pakeni Ruotsissa nostettuja raiskaussyytöksiä ja mahdollista Yhdysvaltoihin luovutusta Ecuadorin suurlähetystöön Lontoossa. Hänen epäilyksensä Yhdysvaltoihin luovuttamisen mahdollisuudesta näyttävät olevan perusteltuja: kun hän tuli toukokuussa pois suurlähetystöstä, brittipoliisit nappasivat hänet ja nyt hän odottaa vankilassa mahdollista luovuttamista.

ISIS

Väkivaltainen islamistiryhmä käytti verkkoa propaganda- ja värväystarkoituksiin. Se sai ihmisiä liikkeelle ja osallistumaan sotaan Syyriassa ja Irakissa maalailemalla kuvaa islamilaisesta paratiisista, syyllistyen samalla käsittämättömiin julmuuksiin. Vaikka ISIS:in kalifaatiksi kutsuma valtioksi pyrkinyt alue on vallattu takaisin, on ryhmittymän innoittamia videoita yhä kierrossa verkossa.

Lazarus

Poshois-Korea on eristänyt kansansa verkosta, paitsi hakkeriryhmänsä lazaruksen. Wired muistelee ryhmän iskuja Sony Picturesin kimppuun. Lazarus laittoi liikkeelle kryptokiristysohjelma WannaCryn keväällä 2017. Vahinkojen arvioidaan nousseen globaalisti 4-8 miljardiin dollariin.

NSO Group

Israelilainen NSO Group on myynyt haavoittuvuuksien tietoja toisinajattelijoita ja aktivisteja jahtaaville valtioille. WhatsApp haastoi NSO:n oikeuteen lokakuussa ja syyttää yritystä 1400 käyttäjän tilien hakkeroimisesta. Mukana on diplomaatteja, lakimiehiä ja toisinajattelijoita.

Xenotime

Elokuussa 2017 aloitettu kyberisku olsii voinut olla ensimmäinen kyberisku, joka aiheuttaa ihmishenkiä suoraan vaatineen onnettomuuden. Xenotime. hakkeriryhmän Triton tai Trisis -nimillä tunnettu ohjelma halvautti Saudi-Arabiassa toimivan öljyalan tuotantolaitoksen toiminnan. Ohjelma oli suunniteltu kytkemään turvajärjestelmä pois päältä. Jos sen sijaan olisi käynyt niin, eikä että koko laitos pysähtyy, olisi seuraus ollut vielä suurempi.

Taustaryhmään syitä tai jäseniä ei tunneta. Tietoturvayritys FireEye epäilee sillä olevan yhteyksiä venäläiseen yliopistoon.

Cody Wilson

Vuonna 2o13 Wilson julkaisi 3d-printattavan aseen piirustukset verkossa. Hän myi tuhansia Ghost Gunner -koneita, joilla voi kaivertaa alumiinista haluamansa aseen. 2018 hänet pidätettiin epäiltynä alaikäisen hyväksikäyttämisestä, mutta tänä vuonna hän on jo päässyt vapaalle jalalle.

Peter Thiel

PayPalin perustajan tunnettu Thiel on sittemmin perustanut muun muassa Palantirin, joka tunnetaan valvontatakenologian myymisestä Yhdysvaltojen viranomaisille, jotka ovat käyttäneet sitä muun muassa maahanmuuttajien sortamiseen. Lisäksi Thiel rahoitti oikeudenkäyntejä Gawker-verkkomediayritystä vastaan, ilmeisesti koston vuoksi. Mediayritys ei selvinnyt suurista vahingonkorvausmaksuista.

Anonymous

Hakkerointikollektiivi syntyi jo edellisen vuosikymmenen aikana, mutta sen aktiivisin toimintakausi osui 2010-luvulle. LulzSec-niminen haara iski kesällä 2011 moniin viranomaiskohteisiin. Tämän jälkeen tekijät saatiin lähes kaikki kiinni ja telkien taakse.