Www:n keksijä Tim Berners-Leen mukaan maailmassa on liian paljon nuoria ihmisiä, joilla ei ole pääsyä internetiin, kirjoittaa The Guardian.

Berners-Lee puhui aiheesta www:n 32-vuotissyntymäpäivän kunniaksi kirjoittamassaan julkisessa kirjeessä.

Berners-Leen mielestä koronapandemian jälkeisen ajan tärkein tavoite olisi saada internetin piiriin nekin ihmiset, jotka eivät siellä vielä ole. Hän viittaa Unicefin tilastoihin, joiden mukaan vain kolmanneksella maailman 15–24-vuotiaista on internetyhteys kotonaan. Toisin sanoen 2,2 miljardilla nuorella ei ole vakaata internetyhteyttä, jonka avulla he voisivat osallistua esimerkiksi koulujen etäopetukseen.

Mies esitti myös arvion muutokseen tarvittavan investoinnin hinnasta. Hänen mukaansa 428 miljardin dollarin (n. 358 miljardia euroa) investointi seuraavan kymmenen vuoden aikana riittäisi siihen, että kaikilla olisi käytössään toimiva laajakaistayhteys.

Berners-Leen vaimo ja Web Foundation-järjestön toinen perustaja Rosemary Leith on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa toimivan internetyhteyden tulisi olla ihmisoikeus.

Nuorten jääminen ilman internetyhteyttä voi helposti luoda eriarvoisuutta ja aiheuttaa vaikeuksia jo valmiiksi oppimisensa kanssa tuskaileville nuorille. Ongelmat eivät myöskään koske pelkästään kehitysmaita. Viime kesäkuussa englantilaisen City of Birmingham -koulun rehtori kertoi, että yli kolmella neljästä koulun 14-vuotiaista oppilaista ei ole käytössään vakaata internetyhteyttä kotonaan.