Kun odotettu Xbox One X viimein julkaistiin, Xbox-pomo Phil Spencer vihjaili mitä Microsoftilla on seuraavaksi mielessä. Yhtiön videopeliosasto kääntää katseensa ohjelmistoon ja palveluihin, kuten pelien suoratoistoon.

Bloombergille antamassaan haastattelussa Spencer kertoo, että Microsoft aikoo ensiksi laajentaa pelipuoltaan perustamalla kokonaan uusia pelistudioita tai hankkimalla vakiintuneita tekijöitä talliinsa.

Tämä on Microsoftin asenteessa käytännössä täyskäännös, sillä viime vuosien aikana Microsoft on antanut kirveestä lukuisille studioilleen, lopettanut peliprojekteja ja jättänyt menestyspelien tehtailemisen muiden huoleksi.

Etenkin jälkimmäinen ratkaisu on kerännyt runsaasti ihmetystä ja kritiikkiä, sillä monet konsolin historian parhaiten myyneistä pelisarjoista, kuten Halo ja Gears of War, ovat nimenomaan olleet Microsoftin itsensä rahoittamia ja julkaisemia.

Koska Xbox on edelleen altavastaajana konsolisodassa, Xbox aikoo jättää nokkapokan vähemmälle ja yrittää vastaisuudessa rakentaa ansaintamalliaan palveluiden parissa. Sen sijasta, että menestystä mitattaisiin myytyinä peleinä tarkoitus on panostaa muun muassa tilauspalveluihin, eikä pelkästään Xboxin kohdalla.

Yhtiö etsiikin nyt tapoja laajentaa Xbox Liven tilaajakantaa, mutta myös satsasta esportsiin ja pelien suoratoistoon. Näistä jälkimmäinen alkaa viimein olla mahdollista, kiitos pilvipalveluiden sekä niiden kehittymisen isoin harppauksin. Spencer arveleekin, että seuraavan kolmen vuoden aikana Microsoft luultavasti esittelee pelien suoratoistopalvelun, joka ei vaadi pelikonsolia lainkaan, ainakaan osalle sisältöä.