Microsoft on ilmoittanut tiedotteessaan, että se tuo uuden sukupolven Xbox Series X -pelikonsolin markkinoille 10. marraskuuta. Samalla yhtiö julkaisee laitteen Xbox Series S -version, joka on lippulaivakonsolin kevennetty malli.

Microsoft hehkuttaa, että Serie S on yhtiön historian ”pienin ja virtaviivaisin Xbox-konsoli”.

Xbox Series X - ja Xbox Series S -konsolin hinta

Laitteiden ennakkotilaus alkaa 22. syyskuuta. Series S:n hinnaksi vahvistettiin 499 dollaria ja Series S:n hinnaksi 299 dollaria. Pelikoneet voi hankkia myös osana Xbox All Acces -palvelua, joka on julkaisussa saatavilla 12 maassa. Näiden maiden joukkoon kuuluu myös Suomi, jossa palvelua tarjoaa tiedotteen mukaan Gigantti.

Suomessa konsolit maksavat 509,99 euroa (Series X) ja 309,99 euroa (Series S).

Tilaajat saavat konsolin lisäksi Xbox Game Pass Ultimate -palvelun 24 kuukaudeksi, johon kuuluu myös EA Play. Maksusitoumuksen kahden vuoden kuukausihinnaksi tulee 24,99 dollaria kuukaudessa (Series S) tai 34,99 dollaria (Series X).

Microsoft lupaa S-konsolin pystyvän lippulaivakonsolin tavoin nopeisiin latausaikoihin, palaamaan valikoihin ja peleihin nopeasti, 120 ruudunpäivitysnopeuteen sekä säteenseurantaan. Microsoft lupaa myös helpottaa pelien optimointia laitteelle.

Series X ja Series -konsolille julkaisupäivänä optimoidut pelit

 • Gears Tactics
 • Tetris Effect: Connected
 • Ubisoft’s Assassin’s Creed Valhalla
 • Watch Dogs: Legion

Xbox Series X -konsolin tiedot

Xbox Series X:ssä tulee olemaan kahdeksanytiminen, konsolille räätälöity AMD Zen 2 -suoritin 7 nm väylänleveydellä, joka sykkii 3,8 GHz taajuudella (3,6 Gt hypersäikeistys päällä).

Grafiikkapuolta hoitava RDNA 2 sisältää 52 laskentayksikköä. Komistus rullaa 1,825 GHz taajuudella ja kykenee 12 teraflopsin tehoihin.

Mörssäristä löytyy 16 Gt GDDR6 keskusmuistia. Tästä 10 Gt palikka yltää 560 Gt/s nopeuksiin siinä missä reserviin jäävä 6 Gt pääsee 336 Gt/s nopeuksiin.

Suoritustavoite on 60 fps 4k-tarkkuudella, mutta parhaimmillaan huidellaan 120 fps tuntumassa.

Massamuisti eli tallennustila on 1 Tt nvme-tekniikkaa käyttävä ssd-levy. Se on erittäin nopea paketti, sillä nvme:n tiedonsiirto voi olla jopa 3500 Mt/s siinä missä sata3-ssd siirtää vain 550 Gt/s. Tallennustilaa voi myös laajentaa toisella 1 Tt nvme-levyllä, sekä ulkoisella kiintolevyllä.

Laitteesta löytyy 4k-tarkkuutta tukeva bluray-asema.

Yksi tärkeimmistä uusista ominaisuuksista on DirectX:n säteenseuranta, jonka ansiosta niin valaistukset kuin äänikin mallinnetaan ennenäkemättömän tarkasti.

Suorittimen hypersäikeistyksestäkin on suuresti apua. Sen avulla suoritin kykenee käsittelemään dataa kahdelta kaistalta yhtä aikaa, jolloin sen suoritusnopeus kasvaa merkittävästi. Tätä ei ole peleissä juuri käytetty, mutta nyt kun se on mahdollista, se antaa Xboxille tiettyä turvaa tulevaisuuden varalta, sillä laitteen suhteelliset tehot eivät ihan heti pääse vanhenemaan.

Digital Foundryn mukaan Xbox Series X pyörittää pelejä yhtä tehokkaasti kuin järeällä Nvidia RTX 2080 -näytönohjaimella varustettu turbo-pc.

Xbox Series X -konsolin tarkat tiedot

 • CPU: Kustomoitu 8-ytiminen Zen 2 -arkkitehtuurin suoritin, 3,8 GHz kellotaajuus (3,6 GHz SMT:llä), 7 nm tuotantoprosessi
 • GPU: Kustomoitu RDNA 2 -arkkitehtuurin näytönohjain, 52 laskentayksikköä, 1,825 GHz kellotaajuus, 12 teraflopsin suorituskyky
 • Sirun koko: 360,45 mm²
 • Muisti: 16 Gt gddr6
 • Muistin nopeus: 560 Gt/s (10 Gt), 336 Gt/s (6 Gt)
 • Tallennustila: 1 Tt nvme ssd, laajennettavissa erillisella moduulilla
 • Tallennustilan nopeus: 2,4 Gt/s (raaka), 4,8 Gt/s (pakattu)
 • Tuki ulkoisille usb 3.2 -kovalevyille, 4k ultra hd blu-ray -levypaikka