Yahoo on saanut roppakaupalla negatiivista julkisuutta niskaansa. Ensi puhuttiin sen 500 miljoonan käyttäjän tietojen vuotamisesta, nyt heidän sähköpostien urkkimisesta valtion hyväksi.

Eilen Tivi kirjoitti Reutersin esiin kaivamien tietojen pohjalta, että Yahoo kehitti viime vuonna erityisen työkalun, jolla se on seulonut kaikkien asiakkaidensa sähköpostiliikenteen amerikkalaisten viranomaisten pyynnöstä. Kaikkiaan tutkittuja sähköpostitilejä olisi satoja miljoonia. Kaikki Yahoo-käyttäjille saapuneet sähköpostiviestit on tietojen mukaan skannattu.

Tiedot eivät mairittele yhtiötä, joka onkin kiistänyt ne harhaanjohtavina, BBC kirjoittaa.

Yahoo on mielestään vain noudattanut viranomaisten normaaleja tietopyyntöjä. Tämä lausunto on kuitenkin jyrkästi ristiriidassa avoimuusraportin kanssa, jota yhtiö julkaisee säännöllisesti useiden muiden nettifirmojen tavoin. Raporteissa kerrotaan, minkä verran tietopyyntöjä palveluntarjoajat saavat viranomaisilta ja kuinka moniin niistä on suostuttu.

Yahoon raporttien mukaan tietopyyntöjen määrä liikkuisi kymmenissä tuhansissa, ei sadoissa miljoonissa. Reutersin useista lähteistä saamien tietojen mukaan yhtiö olisi skannannut kaikki käyttäjiensä saamat sähköpostit etsiäkseen niistä viranomaisten pyynnöstä tiettyjä merkkisarjoja.

Sekä Google, Facebook, Microsoft että Twitter sanovat, että niille ei ole koskaan esitetty tuollaisia pyyntöjä. ”Ja jos saisimme, veisimme asian oikeuteen”, Twitteristä vakuutetaan. Lähde: Tivi