Ihan niin kuin kyberturvasta huolehtiminen ei olisi riittävän työlästä nykyisinkin, uhkat käyvät yhä vain oudommiksi. It-osastoilla tarvitaan uusia taitoja ja jopa liittoumia uudenlaisten ja muotoaan muuttavien uhkien torjumiseksi.

Esimerkiksi Forrester povaa, että jo ensi vuonna deepfaket, eli videot joissa tekoäly korvaa esiintyjän kasvot jonkun toisen naamavärkillä häkellyttävän uskottavalla tarkkuudella, aiheuttavat yrityksille jopa neljännesmiljardin dollarin kustannukset.

Nykyään on jo olemassa esimerkkejä siitä, miten tekoälyllä masinoituja ääniviestejä on käytetty työntekijöiden huijaamiseen. Näissä matkitaan toimitusjohtajan puhetta, ja väärä pomo käskee tietenkin alaisiaan siirtämään rahaa tietyille tileille. Tästä on vain kukonaskel täysimittaisen deepfake-videon käyttöön laajempien yleisöjen vedättämisessä.

Deepfake-videoilla on ainakin kaksi tapaa iskeä. Ensinnäkin ne voivat romahduttaa yrityksen osakekurssin, jos joku saa päähänsä väärentää yrityksestä videon, jossa toimitusjohtaja kertoo vaikkapa äkillisesti eroavansa.

Toinen vaihtoehto on se, että yrityksen palkkaamasta julkkiksesta luotu videoväärennös alkaakin haukkua työnantajansa brändiä.

Asiantuntijat arvelevat, että deepfaket yleistyvät myös phishing-tapauksissa eli alueella, jota väärennetyt sähköpostit ovat tähän mennessä hallinneet.

Tekoäly tuo deepfake-videohuijauksiin aivan uutta potkua, johon yrityksissä on siis syytä varautua, ZDNet kirjoittaa.

Iot ja 5g täynnä turva-aukkoja

Tietoturvalle lisää vaikeuksia tuovat myös räjähdysmäisesti kasvavien yhdistettyjen laitteiden määrät. Ei liene vaikeaa kuvitella kuinka tähän mennessä lähinnä pc-laitteita suojanneet it-tiimit ovat helisemässä uusien älykkäiden ilmansuodattimien tai firman kahvilan iot-automaattien kanssa, tuotantoon tai energiaan liittyviä järeitä teollisia laitteita lainkaan unohtamatta.

It-väelle teettää runsaasti töitä edes löytää kaikki ne laitteet, jotka bisnesosastot ovat liittäneet firman verkkoihin, niistä tietenkään muille kertomatta.

Hitaasti mutta varmasti yleistyvä 5g-teknologia lisää omat mausteensa tähän kyberriskien keitokseen. 5g:n avulla iot-laitteet leviävät todella nopeasti laajoillekin maantieteellisille alueille.

Niinpä it-tiimien jäsenetkin joutuvat siirtymään työpisteistään esimerkiksi tuotantotilojen tikapuille tai muihin erikoisiin kohteisiin etsimään suojaamattomia iot-laitteita ja niiden haavoittuvuuksia.

Kiristää voi datallakin

Kiristyshaittaohjelmista kehitetään koko ajan uudenlaisia versioita, kuten tänäkin vuonna on nähty. Nykyään kiristäjät tähtäävät kokonaisten tietoverkkojen halvaannuttamiseen, ei enää vain muutaman pc-laitteen kaappaamiseen.

Rahan sijasta kyberrikollisten päämääräksi on noussut data: varastetaan yritysten herkkiä liikesalaisuuksia, joista tehdään tili myymällä ne joko muille tai takaisin uhrille itselleen, tai uhataan paljastaa kaikki kriittiset tiedot netissä.

Niinpä tietoturvan maisemassa kehittyy yhä oudompia uhkia, kuten vääriä toimitusjohtajia, iot:n mysteerilaitteita tai iskuja tietoverkkoihin. Näissä uhkakuvissa ei ole edes otettu huomioon roistovaltioiden ja niiden masinoimien hakkereiden tuomia riskejä. Valtion tukemilla rikollisilla on usein laajempia tavoitteita, joita yritys-it:stä vastaavan tietoturvaväen voi olla vaikea ymmärtää.

Uusiin uhkiin pitää varautua

Edellä kuvatuista muotoaan muuttavista uhkista huolimatta tietoturvasta vastaavien ei ole syytä vaipua synkkyyteen. Suurin osa kyberrikoksista tehdään edelleen vanhanaikaisilla tavoilla, joten niiden tulppaamiseen kelpaavat myös entiset keinot.

Vahvojen salasanojen merkitys ei ole hävinnyt minnekään. Samoin it-osastojen on korjattava jo kenties kauan sitten havaitut tietoturvan aukot ja pidettävä huolta pilven konfiguroinnista, ihan kuten ennenkin.

Uudet ja nousevat riskit pitää ottaa kuitenkin huomioon varautumissuunnitelmissa. Kiristyshaittaohjelmien vastatoimia kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Ja vaikka deepfake-väärennökset voivat vielä tuntua kaukaa haetuilta uhkilta, it-johdolla on hyvä olla jonkinlainen ajatus niidenkin selättämiseksi.

Kuten ennenkin on tähdennetty, tietoturvan strategia on kirjoitettava auki ja sitä paperia on levitettävä muillekin osastoille markkinoinnista henkilöstöhallintoon. Tällä voidaan säästää paljon aikaa sitten, kun sitä todella tarvitaan.