Markkinoilla odotettiin maanantaina tietoa siitä, myöntääkö presidentti Donald Trump yhdysvaltalaisyrityksille jatkoaikaa kaupankäyntiin kiinalaisen Huawein kanssa. Trumpin hallinto ilmoitti aiemmin ilmoittanut Huawein toimintoihin kohdistuvista rajoitteista.

Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross ilmoitti lopulta maanantaina, että rajoitteiden voimaantuloa lykätään 90 päivällä eteenpäin. Wilburin mukaan syy lykkäykselle on se, että USA:ssa jotkin yritykset ovat vielä riippuvaisia Huaweista.

Aikaraja tulee seuraavan kerran vastaan siis 19. marraskuuta.

Samalla kuitenkin 46 Huawein tytäryhtiötä lisättiin vientikieltolistalle. Huawei protestoi tätä päätöstä vastaan.

”Vastustamme Yhdysvaltain kauppaministeriön päätöstä lisätä 46 Huawein tytäryhtiötä vientikieltolistalle. On selvää, että nyt tehty päätös on poliittisesti motivoitunut, eikä sillä ole mitään tekemistä kansallisen turvallisuuden kanssa”, yhtiön tiedote julistaa.

”Tilapäisen yleislisenssin jatkaminen ei muuta sitä tosiasiaa, että Huaweita on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti.”

Huawein saama lisäaika on jatkoa presidentti Trumpin tuoreimmille positiivissävyisille kommenteille USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluista. Trump tviittasi maanantaina, että Kiinan kanssa menee ”oikein hyvin” ja maat keskustelevat. Trumpin mukaan USA ei silti ole vielä valmis kauppasopimukseen.

Huaweita on pidetty yhtenä Trumpin neuvottelukorttina USA:n ja Kiinan polveilevassa kauppasodassa. Trump on todennut odottavansa keskustelua Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa pian, ja höllennykset Huaweita kohtaan voivat pehmentää neuvottelujen sävyä.

Kauppalehden mukaan uutiset otettiin pörssissä ilolla vastaan. Dow Jones -indeksi nousi prosentin, S&P 500 -indeksi nousi 1,2 prosenttia ja Nasdaq-indeksi 1,4 prosenttia.