Torstaina 14. joulukuuta Yhdysvaltain televalvontaviranomainen FCC äänesti yhtiöiden valtaa säätelevän nettineutraliteetin kaatamisen puolesta.

Nettineutraliteettisäädös oli yksi presidentti Barack Obaman hallinnon isoja hankkeita. Säädös esti palveluntarjoajia ja operaattoreita rahastamasta esimerkiksi parempilaatuisella sisällöllä, ja kielsi operaattoreita säätelemästä asiakkaiden näkemää sisältöä esimerkiksi estämällä pääsyn haluamilleen verkkosivuille.

Presidentti Donald Trump nimitti tammikuussa 2017 FCC:n johtoon Ajit Pain, joka nosti nettineutraliteetin purkamisen tärkeimmäksi tehtäväkseen.

The New York Times kertoo, että Pai puolusti neutraliteetin kaatamista voimallisesti ennen äänestystä. Pai sanoi, että säädösten kumoaminen ennen pitkää hyödyttäisi kuluttajia, sillä palveluntarjoajat kuten AT&T ja Comcast voivat nyt tarjota useampia eri palvelumalleja.

Pai on myös korottanut median omistusrajoituksia, antanut palveluntarjoajien nostaa laajakaistapakettiensa hintaa, sekä leikkasi ohjelmasta jonka tavoitteena on tarjota vähätuloisille edes jonkinlainen internetyhteys.

Nettineutraliteetin puolustajien mielestä säädösten kumoaminen on karhunpalvelus netille. Nyt operaattorit voivat itse määritellä mille sivuille heidän asiakkaansa pääsevät, mikä tekee informaatiovapaudelle hallaa.

Jos operaattorit myös ryhtyvät esimerkiksi perimään sisällöntuottajilta maksua saadakseen tuotteensa kuluttajien ulottuville, se suosii isoja toimijoita kohtuuttomasti, sillä uusien yrittäjien on merkittävästi vaikeampi saada tuulta siipiensä alle.

Suomessa tilanne on vielä vakaa, sillä EU hyväksyi vuonna 2015 asetuksen, joka ”vahvistaa yhteiset säännöt tietoliikenteen yhdenvertaisen ja syrjimättömän kohtelun varmistamiseksi ja sekä turvata siihen liittyvät loppukäyttäjän oikeudet”.

Lähde: Tivi