Yhdysvallat on pitkään käynyt Huawein vastaista kampanjaansa. Eniten pinnalla on ollut pyrkimys estää kiinalaisyhtiön pääsy liittolaismaiden 5g-verkkoihin. Pinnan alla on muutakin kaunaa jo vuosien takaa.

Huawein uskotaan toimittaneen tytäryritystensä kautta tietotekniikkaa Iraniin, mikä on vastoin USA:n julistamaa kauppasaartoa. Asia liittyy vahvasti Huawein talousjohtajan Meng Wanzhou pidätykseen Kanadassa joulukuun alussa 2018. Mengiä on yritetty saada Yhdysvaltoihin tuomiolle.

Reuters kirjoittaa nyt nähneensä todisteet kauppasaarron rikkomisesta. Huawein omat lähetyslistat osoittavat, että vuonna 2010 toimitettiin iranilaiselle operaattorille HP:n laitteita. Samassa kaupassa iranilaiset saivat myös Microsoftin, Symantecin ja Novellin ohjelmistoja.

Rahtikirjojen mukaan iranilaisoperaattorille on toimitettu tavaraa 340 laatikollista. Listoissa on yksilöity muun muassa lukuisia HP:n palvelimia ja kytkimiä.

Hewlett Packard Enterprisen tiedottaja vahvistaa, että kyseiset tuotteet ovat kieltolistalla, jota myös kumppaneiden on pitänyt noudattaa.

Iranilaisten kanssa tehtyjä kauppoja on yritetty piilotella käyttämällä välikäsinä Huawein tytäryhtiöitä. Emoyhtiö kiistää rikkoneensa kauppasaartoa.