Portlandissa on hyväksytty uusi lainsäädäntö, joka kieltää sekä julkisia että yksityisiä toimijoita käyttämästä kasvojentunnistusta. Kyseessä on ensimmäinen tapaus, kun kielto laajennetaan Yhdysvalloissa koskemaan myös yksityistä sektoria, kirjoittaa The Verge. Esimerkiksi Boston, San Francisco ja Oakland ovat kieltäneet kasvojentunnistuksen käytön julkisilta instituutioilta.

Uusi lainsäädäntö tulee voimaan kahdessa vaiheessa. Ensin säännöt otetaan käyttöön julkisella puolella, ja tammikuussa 2021 vuorossa ovat yksityiset toimijat.

”Portlandin asukkaiden ei pitäisi ikinä joutua pelkäämään, että julkinen hallinto tai yksityiset toimijat loukkaavat heidän yksityisyyttään”, kaupungin pormestari Ted Wheeler sanoo.

Kasvojentunnistusteknologiat on havaittu useissa tapauksissa ongelmallisiksi, sillä järjestelmillä on taipumus kohdella ihmisiä eri tavalla esimerkiksi iästä ja etnisestä taustasta riippuen.

Amazonin kerrotaan käyttäneen 24 000 dollaria lobatakseen kieltoa vastaan. Yhtiötä on kritisoitu Rekognition-kasvojentunnistusjärjestelmän kauppaamisesta poliisin käyttöön eri puolilla Yhdysvaltoja. Vastustus johti lopulta toimenpiteisiin, kun Amazon päätti kesällä kieltää Rekognition-järjestelmän käytön lainvalvojilta ainakin vuoden ajaksi.