Koronaviruksen räjähdysmäinen leviäminen on aiheuttanut erityisesti Yhdysvalloissa huutavan pulan lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan suojavarusteista. Pelkästään New York Cityn terveydenhuolto tarvitsee kuukaudessa 25 miljoonaa kasvosuojusta.

Tähän hätään ovat tarjonneet apuaan 3d-tulostuspalveluiden tuottajat, jotka ovat alkaneet valmistaa massoittain kasvosuojuksia, kirjoittaa OneZero. Vaikka pleksillä varustetut suojukset eivät vastaakaan virallisten N95-kasvosuojusten standardeja, niin ne tarjoavat pärsketartuntoja vastaan ylimääräisen suojakerroksen.

OneZeron artikkelissa kerrotaan New Yorkin Staten Islandilla asuvasta Michael Perinasta, joka ryhtyi massatulostamaan oman yrityksensä kautta kasvosuojaimia sen jälkeen, kun hänen pojallaan epäiltiin virustartuntaa.

Perina onnistui keräämään GoFundMe-sivuston kautta yli 12 000 dollaria, jonka avulla yritys on pystynyt tuottamaan 4000 maskia päivässä. Vastaavanlaisia kampanjoita on tällä hetkellä käynnissä useita.

Nyt Perina on aloittanut yhteistyön toisen 3d-tulostuspalvelun kanssa, ja pian maskeja voidaan tuottaa 150 000 kappaleen kuukausitahdilla.

Maailmanlaajuiseksi menestykseksi nousseen maskin takaa löytyy tsekkiläisen 3d-tulostuspalvelu Prusan yrittäjä Josef Průša. Kasvosuojuksen piirustuksia on yrityksen verkkosivujen mukaan ladattu yli 40 000 kertaa.