Anthony Levandowski on yksi maailman osaavimmista robottiautoinsinööreistä. Miehen uraa on kuitenkin jo vuosien ajan varjostanut mittava oikeudenkäynti Googlelta Uberille varastetuista yrityssalaisuuksista. Nyt Levandowski on tunnustanut rikoksensa, kirjoittaa The Washington Post.

40-vuotias Levandowski lopetti työnsä Googlen robottiautokehityksessä vuonna 2016 ja siirtyi Uberille, josta tuli tällä alalla Googlen suurin kilpailija. Lyhyt ura Uberilla päättyi kuitenkin potkuihin rikosepäilyjen tultua ilmi ja pian Uber sulkikin robottiautoprojektinsa.

Levandowski on myöntänyt syyllisyytensä 33 häntä koskeneeseen syytteeseen, minkä seurauksena Yhdysvaltain liittovaltion oikeusistuin on hylännyt loput syytteet.

Levandowskin ura oikeudenkäynteineen on ollut Piilaaksossa sekä menestystarina että painajainen. Myytyään aloittamansa startupin Googlelle mies perusti ”Project Chauffeur” -nimisen robottiauto-ohjelman Googlella vuonna 2009. Myöhemmin alan johtavaksi brändiksi noussut projekti vaihtoi nimeään Waymoksi, jona se nykyäänkin tunnetaan.

Lähdettyään Googlelta Levandowski perusti Otto-nimisen robottirekkoihin keskittyneen yrityksen, jonka Uber osti 700 miljoonalla dollarilla. Levandowskin väitettiin kuitenkin vieneen Googlelta mukanaan Lidar-teknologian piirustuksia, minkä takia Uber joutui maksamaan Googlelle 244 miljoonaa dollaria helmikuussa 2018.

Levandowski ei kuitenkaan helpolla luovuttanut, vaan pyrki välttämään syytteet viimeiseen asti. Lopulta hän joutui taipumaan ja on nyt kertonut kopioineensa tiedoston, joka sisälsi hänen johtamansa tiimin vuosineljännestavoitteita ja viikoittaisia tuloksia vuodelta 2015.

Tiedosto sisälsi myös listan teknisistä haasteista ja saavutuksista. Hän latasi tiedoston henkilökohtaiselle läppärilleen tammikuussa 2016 ja katseli sitä viimeisen kerran 24. helmikuuta 2016, noin kuukausi Googlelta lähtönsä jälkeen. Tiedoston rahalliseksi arvoksi on arvioitu 550 000 – 1 500 000 dollaria.

Levandowski on myöntynyt maksamaan Googlen osuuden rikoksen selvittämisestä, yhteensä 756 000 dollaria. Syyttäjät voivat vaatia Levandowskille 24–30 kuukauden vankilatuomiota.