Europa Universalis on pelisarja, jossa hallitaan valtakuntia pieteettimäisellä pikkutarkkuudella. Siinä pyritään luotsaamaan yksi valtio kukoistukseen satojen vuosien aikajaksolla, ja satunnaisesti luotavat tapahtumat ja odottamattomat käänteet sotkevat itse kunkin pakkaa.

Sarjalle ominaisiin piirteisiin kuuluu, että sodankäynti on usein diplomaattisesti tuhoisa temppu. Parempi on esimerkiksi lahjoittaa naapurivaltiolle rahaa, jotta nämä voivat maksaa velkansa, jotta he olisivat alttiimpia omaksumaan halutun uskonnon ja siten kääntymään itselle suosiollisemmaksi vasalliksi.

Pelissä myös erikoiset liittoumat, sukupuiden tuomat komplikaatiot sekä hallitsijoiden omapäiset temput ovat osa suurta hupia.

Kuinka ollakaan, pelit ovat todella vaikeita ja monimutkaisia, ja oman kansan luotsaaminen voittoon on harvinaista herkkua.

Pelisarjan 20-vuotisjuhlan kunniaksi julkaisija Paradox Interactive tarjoaa sarjan kakkososan ilmaiseksi. Europa Universalis II julkaistiin vuonna 2001, mutta vaikka se on ulkonäöltään vanhanaikainen, sen sisältö on edelleen täyttä timanttia.

Pelin voi hakea talteen GOG:lta täältä.

Koska Paradox tahi GOG ei kerro miten pitkään tällainen 100% alennus kestää, Europa Universalis II kannattaa noukkia mieluummin pikemmin kuin myöhemmin.