Kasvojentunnistusta hyödyntävä puolalainen PimEyes-sivusto mainostaa palveluaan hakukoneena, jonka avulla voi tarkistaa millä kaikilla sivustoilla oma naama oikein komeilee, kirjoittaa OneZero.

Yrityksen oman kuvauksen mukaan hakukoneen päällimmäinen tavoite on parantaa yksityisyydensuojaa paljastamalla luvattomasti verkkoon ladatut kuvat. Ilmaisversiolla voi ladata henkilön kuvan tarkistettavaksi, jonka jälkeen PimEyes löytää saman ihmisen kasvokuvat esimerkiksi Tumblrista, YouTubesta, WordPress-blogeista ja uutissivustoilta. Hakutuloksen perusteella luvattomat kuvat voi pyytää poistamaan sivustoilta.

Palvelu muistuttaa suurilta osin paljon huonoa julkisuutta kerännyttä Clearview AI:ta, jota käytetään poliisin työkaluna ympäri maailman. PimEyes ei kuitenkaan ole aivan yhtä tehokas.

Vaikka PimEyes väittää pyrkivänsä parantamaan yksityisyydensuojaa, palvelu ei tarkista onko haettavaksi ladattu kuva lataajan itsensä kasvoista. Siispä hakukoneella voi myös hakea toisten ihmisten kuvia ja näin ollen siitä voivat helposti kiinnostua myös stalkkerit.

Kasvojentunnistukseen perustuvat hakukoneet eivät ole täysin uusi juttu. Vuonna 2016 julkaistiin venäläinen FindFace, jonka pointtina oli löytää hakijalle ulkonäöltään treffikumppaneiksi sopivia naisia näyttelijän tai ex-tyttöystävän kuvan perusteella. Lopulta palvelu suljettiin, kun perustajat päättivät siirtyä kehittämään kansalaisten valvontaan liittyviä työkaluja.