Kirjoitimme muutama päivä sitten rajuista urkintasyytöksistä, joita heiteltiin kiinalaisen puhelinvalmistajan Xiaomin suuntaan. Tietoturvatutkija Gabi Cirlig kertoi, että hänen Xiaomi Redmi Note 8 -puhelimensa välittää jatkuvasti tietoja Xiaomin vuokraamille Alibaban palvelimille Kiinaan. Esimerkiksi Xiaomin oma selain tallentaa millä kaikilla verkkosivustoilla käyttäjä vierailee. Myös Google- ja DuckDuckGo-haut tallentuvat pakettiin, joka välitetään eteenpäin Xiaomille. Valvonta ei lakkaa, vaikka selaimessa käyttäisi yksityistilaa.

Kiinalaisvalmistaja reagoi nopeasti. Kun asia nousi esiin alun perin Forbesin artikkelissa, Xiaomi kommentoi nopeasti blogissaan, ettei tee mitään väärää.

“Käyttäjiemme yksityisyys ja internetin turvallisuus ovat meillä tärkeysjärjestyksen kärkipäässä. Olemme vakuuttuneita siitä, että noudatamme tarkasti paikallisia lakeja ja säädöksiä”, Xiaomi vannoo.

Tästä huolimatta yhtiö katsoi kuitenkin tarpeelliseksi nopeasti muuttaa selaintensa toimintaa. Se julkaisi maanantaina päivitetyt versiot Mi Browser-, Mi Browser Pro- ja Mint Browser -selaimistaan. Päivitykset antavat käyttäjille mahdollisuuden kytkeä pois päältä datankeräyksen selainten incognito- eli yksityisyystilassa, jota myös pornotilaksi kutsutaan.