Joskus valitettavasti näyttää siltä, että verkkokaupassa tärkeintä on käydä kauppaa, ei niinkään se, että ostajalla olisi pussissaan puhtaita jauhoja. Kun ostajien henkilöllisyyttä ei tarkasteta luotettavin keinoin, kentällä on tilaa väärintekijöille. Ongelma kasvaa, kun ihmisten henkilötietoja paljastetaan tietomurroissa ja levitetään verkossa. Identiteettivarkaudet ovat arkipäivää Suomessakin.

Vilpillisen ostamisen tekee mahdolliseksi se, että luotolla myydään tavaraa käyttämättä kunnollisia tunnistautumiskeinoja. Jos osto onnistuu pelkällä nimellä, henkilötunnuksella ja osoitteella, ollaan heikoilla jäljillä.

Kun rikollinen valitsee toimitustavaksi vielä pakettiautomaatin, riski kiinni jäämisestä on varsin pieni. Toki valtakirjakin on helppo väärentää, mutta tiskillä asioidessaan voi päätyä valvontakameran tallenteeseen.

Ylen mukaan heikon lenkin muodostavat usein usean verkkokaupan käyttämät suuret maksupalvelujen tarjoajat Klarna ja Qliro. Yle testasi tilannetta kokeilemalla tilata tavaraa vain henkilötunnuksella, nimellä ja osoitteella tunnistautuen. Kohteina olivat Samsungin, vaatekauppa Nelly.comin ja kenkäkauppa Footwayn verkkokaupat, jotka kaikki myyvät osamaksulla Klarnan tai Qliron kautta.

Yle kertoo käyttäneensä oikeita henkilötietoja, mutta puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita vaihdeltiin. Tämän vuoksi vilppiyritysten olisi pitänyt herättää huomiota, jos valvonta on niin tarkkaa kuin väitetään.

Sekä Footwaysta että Nelly.comista tehdyt hämärätilaukset toimitettiin perille. Samsung-tilaus sen sijaan karahti kiville ja ostajalta ryhdyttiin vaatimaan vahvaa tunnistautumista. Tässä tapauksessa Klarna vaati vahvaa tunnistautumista, mutta se ei vaadi sitä aina.

Klarna ei suostunut kertomaan Ylelle, miksi vahvaa tunnistautumista vaaditaan vain osalta luottoasiakkaita.

Qliron vastaukset eivät myöskään vakuuttaneet. Se sanoo, että koulutettu henkilökunta estää epäilyttävät tilaukset. ”Tässä testissä emme löytäneet mitään keinoa, millä olisimme saaneet tilauksen epäonnistumaan. Testin aikana ehdimme tilata yrityksen kautta lähes 500 eurolla tavaraa maksamatta ja käytännössä tunnistautumatta”, Yle kirjoittaa.