Vpn eli virtual private network peittää käyttäjän todellisen ip-osoitteen sekä sijainnin, jolloin esimerkiksi palveluntarjoajat eivät voi vahtia mitä käyttäjä tekee ja millä sivustoilla hän vierailee.

Yksityisyyden suoja houkuttelee, ja hyvä niin, mutta kannattaa olla varovainen mitä laitteelleen asentaa.

Top10VPN kertoo, että 150 suosituimmasta ilmaisesta vpn-sovelluksesta liki kaikki ovat ongelmallisia.

85 prosenttia eli 128 150:stä ilmaisesta vpn-ohjelmistosta halusi käyttäjältä tarpeettoman paljon tietoa, kuten pääsyn lukea, muokata tai poistaa puhelimessa olevaa dataa, urkkia käyttäjän tai tämän ystävien puhelinnumerot sekä saada selville kännykän sijainnin.

Verkkoyhteyksiä testattaessa 95 prosenttia kärsi ainakin yhdestä lievästä häiriöstä, puolet ainakin neljästä ja yli viidennes vähintään kuudesta häiriöstä, kuten yhteyden pätkimisistä tai hitaista nopeuksista.

25 prosenttia eli 38 sovellusta vuosi dns-tietoja, jolloin käyttäjän liikkeitä netissä voidaan mahdollisesti seurata.

Kuudennes eli 18 prosenttia sai virustutkat pillastumaan.

150:stä testatusta sovelluksesta erityisesti neljä nousee haitallisuudessaan ylitse muiden.

Kaksi sovellusta, VPN Super Free sekä Super Fast Hot VPN eivät suojanneet käyttäjän ip-osoitetta lainkaan.

VPN Super Free haluaa myös tietää missä käyttäjä on sekä pääsyn kännykän sisältöön, joten sen käyttämisestä ei ole mitään hyötyä mutta kylläkin haittaa.

Super Fast Hot ei urki tietoja, mutta ei sen käytöstä iloakaan ole, ja viimeistään mainokset vievät sovelluksen käyttöhyödyn pakkasen puolelle.

50 miljoonaa kertaa ladattu SuperVPN lupaa yksityisyyttä, mutta sen sanaan ei kannata luottaa. Sovellus vuotaa käyttäjän dns-tiedot, paikallistaa käyttäjän sijainnin ja urkkii tämän yksityistietoja. Sen päälle se tyrkyttää vielä mainoksia.

PC Mag kehottaa välttämään myös SkyVPN-sovellusta, sillä se on todellinen vakooja. Se muun muassa haluaa niin käyttäjän sijainnin, kalenteritiedot, puhelinnumeron, sim-kortin numeron, yksityistietoja ja vielä sokerina pohjalla se haluaa päästä katselemaan maailmaa kännyn kameran kautta.