Testaaminen on yksi tärkeimmistä työkaluista, jolla koronaviruspandemia voidaan saada hallintaan. COVID Tracking Projectin mukaan Yhdysvalloissa tehtiin yli 160 000 testiä torstaina 9.4. On silti todennäköistä, että monia tartunnan kantajia ei ole testattu. Testaamisen lisääminen auttaisi hoitamisen ja karanteenin ohjaamisessa ja antaisi hallitukselle tietoa siitä, miten virus leviää.

Nature selvitti, että useiden yliopistojen laboratoriot tekevät paljon vähemmän testejä, kuin olisi mahdollista. Syy löytyy yhteensopimattomista it-järjestelmistä.

Monet sairaalat ovat tottuneet tekemään yhteistyötä suurten kaupallisten laboratorioiden kanssa. Niiden ohjelmistot ovat yhteensopivia sairaaloiden sähköisten arkistoiden ja laskutusjärjestelmien kanssa. Vaikka yliopiston laboratorio tarjoaisi auttamaan testien tekemisessä, sairaalat haluavat usein välttää yhteistyötä niiden kanssa yhteensopivuusongelmien takia.

Nature haastatteli Kalifornian yliopisto Berkeleyn genomiikan osaston johtajaa Fyodor Urnovia. Urnovin osasto aloitti testaamispalvelun maaliskuun lopussa ja alkoi tarjota palveluitaan sairaaloille. Testit olisivat olleet ilmaisia sairaaloille, mutta osastolla on silti ollut vaikeuksia löytää sairaaloita jotka olisivat kiinnostuneita yhteistyöstä.