Uutiskirjepalvelu Substackilla kävi klassinen moka, kun yli 500 palvelun käyttäjän sähköpostiosoitteet paljastuivat, kirjoittaa Gizmodo. Mukana oli monia teknologiamaailmassa tunnettuja henkilöitä.

Osoitteet paljastuivat, kun palvelun ylläpito lähetti käyttäjille päivitetyt käyttöehdot. Ikävä kyllä piilokopio- eli bcc-kenttään tarkoitetut osoitteet lipsahtivat kaikille vastaanottajille näkyvään kopio- eli cc-kenttään.

Gizmodon mukaan kömmähdys kävi ainakin kahdesti. Ensimmäisellä kerralla paljastui pitkä listä H- ja K-kirjaimilla alkavia osoitteita, joiden omistajat eivät tiettävästi edusta mitään määriteltävissä olevaa ryhmää.

Toisessa tapauksessa lista oli vastaavanlainen, mutta sieltä löytyi useita tilejä, jotka vaikuttaisivat kuuluvan teknologiamaailmassa tunnetuille henkilöille. Mukana olivat Amazonin toimitusjohtaja Jeff Bezos, julkkisyrittäjä Mark Cuban, sijoittaja Peter Thiel, Sun Microsystemsin perustajiin lukeutuva Vinod Khosla, kansalaisaktivisti Deray McKesson, Snapchatin toimitusjohtaja Evan Spiegel, Twilion toimitusjohtaja Jeff Lawson ja Getaroundin perustaja Jessica Scorpio.

Paljastuneet sähköpostiosoitteet ovat mitä ilmeisimmin työsähköposteja ja monet niistä ovat myös valmiiksi julkisia. Esimerkiksi Bezos on myös julkisesti kehottanut lähestymään itseään sähköpostilla, joten kyseessä tuskin on katastrofi. Joka tapauksessa paljastuneet sähköpostiosoitteet varmasti kelpaavat hakkereille esimerkiksi tietojenkalasteluun, huijausviesteihin tai spämmäykseen.

Substack on kasvattanut suosiotaan koronapandemian aikana, koska esimerkiksi moni journalisti on joutunut toimimaan freelancerina toimeksiantajien karsittua tilattuja juttuja. Palvelun avulla itsenäiset toimittajat ovat voineet tehdä omia maksullisia uutiskirjeitä.