Jo vuonna 2001 julkaistu XP on ollut yksi pidetyimmistä Windows-versioista, eikä Microsoft ollut saada karisteltua sitä jaloistaan pitkään aikaan. Lopulta viimeinenkin tukikauden jatke päättyi vuonna 2014, minkä jälkeen ei pitänyt tulla enää minkäänlaisia päivityksiä.

Nyt muun muassa The Verge kirjoittaa, että XP saa lukuisien muiden vanhojen Windows-versioiden tavoin tietoturvapäivityksen, koska niiden Remote Desktop Services -komponentissa on kriittinen haavoittuvuus. Sekä Windows 8 että 10 ovat immuuneja tälle uhalle.

Microsoft kertoo päätyneensä poikkeukselliseen toimeen, koska haavoittuvuutta hyväksi käyttävä haittaohjelma voisi levitä pitkin maailmaa kahden vuoden takaisen WannaCry-epidemian tavoin. Verge arvioi, ettei Microsoftin päivitys ratkaise ongelmaa lopullisesti, sillä rikolliset todennäköisesti selvittävät sen toiminnan ja ohittavat suojaukset ennen pitkää.

Pari päivää sitten kerrottiin, että WannaCry pääsi leviämään pitkälti sen takia, ettei haavoittuvia Windows-järjestelmiä päivitetty, vaikka turvapäivitys oli tarjolla. Ja päivittämättömiä koneita on yhä maailmalla runsaasti.

Nämä käyttöjärjestelmäversiot saavat päivityksen:

  • Windows XP
  • Windows 7
  • Windows Server 2003
  • Windows Server 2008 R2
  • Windows Server 2008

Microsoft muistuttaa, että paras tapa suojautua harmeilta olisi siirtyä tuen piirissä olevaan uudempaan käyttöjärjestelmäversioon. Kaikille tämä ei ole mahdollista, jos esimerkiksi jonkin erityissovelluksen käyttäminen edellyttää vanhaa Windowsia.

Lähde: Tivi