Tekstipohjainen The Oregon Trail on Yhdysvalloissa vuonna 1971 julkaistu videopeli, ja maailman vanhin selviytymispeli. Opetusmateriaaliksi tarkoitettu eepos oli suunnattu yläasteikäisille opettamaan 1800-luvun uudisraivaajien elämän karuutta, kun nämä matkasivat 3500 kilometrin matkan Missourista Oregoniin.

Ennen lähtöään pioneerien on ostettava varusteita ja mietittävä selviäisikö sitä kuinka monella vetohärällä ja varaosalla. Matkalla on metsästettävä ruokaa ja tehtävä vaikeita valintoja siitä miten edetään. Koko ajan vankkurikaravaania uhkaa myrskyt, rengasrikot, luunmurtumat sun muut, pitkälti satunnaisesti luodut ongelmat.

The Oregon Trail on legendaarisen vaikea ja Oregoniin asti pääsee vain harvoin. Peli päättyy niin usein ilmoitukseen ”You have died of dysentery” eli ”kuolit punatautiin”, että se on muodostunut kulttuuri-ilmiöksi Yhdysvaltojen ulkopuolellakin.

The Oregon Trailin kulttistatuksesta kertonee sekin, että huolimatta 50 vuoden iästä sitä pelataan edelleen, ja pelistä on julkaistu uusintaversioitakin.

Ensin tekstipohjainen seikkailu päivitettiin graafiseksi. Mistään huippugrafiikasta ei ollut tietoakaan, vaan kaikki hoidettiin vihreällä pökkelögrafiikalla mustalla ruudulla, eli juuri niin nättiä kuin mitä ikiwanhoilla 70-lukulaisilla mustavihernäytöillä saatiin aikaan.

Tuoreimmassa, Gameloftin kehittämässä versiossa, on sisältöä laajennettu merkittävästi. Mukana on muun muassa kalastusminipeli 80 erilaisella kalalla, ja jokainen vankkurikaravaanin jäsen on oma yksilönsä omine kykyineen ja luonteenpiirteineen.

Viikko 1. Matkaa taitettu 130 kilometriä, jäljellä enää noin 3350. Ensimmäinen kuudesta härästä mursi juuri jalkansa.

Letkeän ja humoristisen grafiikan saaneen pelin ydin vaikuttaisi olevan edelleen tallessa: jokainen tehty päätös ja jokainen kriisitilanteen hallinta vaikuttaa lopputulokseen, ja kuolema niittää karua satoa. Mikromanageroinnille tuntuisi siis tulevan tarvetta.

Mikä tärkeintä, edelleen voi kuolla punatautiin.

Sitä vanhaa kunnon Oregon Trailia voi pelata verkossa ilmaiseksi. Tämä versio tosin on graafisesti kauniimpi kuin se alkuperäinen, sillä onhan siinä värit ja kaikki, mutta se tuskin kokemusta haittaa.

Onnea matkaan.