YouTube on tekemässä muutoksia käyttöehtoihinsa, jotta lastensisältöinä esiintyvät, mutta lapsille haitalliset sisällöt saadaan piiloon, Android Authority kertoo. Uusien sääntöjen puitteissa kaikki ”ikäryhmälle sopimattomiksi” merkityt videot piilotetaan alle 18-vuotiailta ja ne näkyvät vain sisään kirjautuneille käyttäjille.

Sisältö on tarkoitus suodattaa pääasiassa koneellisesti, mutta YouTube vakuuttaa, että raportoitu sisältö menee myös ihmistarkastajien silmien eteen. Suodatuksen myötä kaikki haitalliseksi raportoitu sisältö estetään automaattisesti lapsille tarkoitetusta YouTube Kids -palvelusta.

YouTuben ilmoitus uusista suodatustoimista tuli pian sen jälkeen, kun YouTubessa leviävät erikoiset ”lastenvideot” nousivat julkisuuteen. Aiheen nosti esiin James Bridle blogikirjoituksessaan.

Tubesta löytyy paljon päällisin puolin lastensisällöiltä näyttäviä videopätkiä, joiden tapahtumat eivät kuitenkaan sovi lainkaan lapsille. Niissä esimerkiksi suositut piirroshahmot kuten Pipsa Possu, Frozen-elokuvista tuttu Elsa sekä muut lasten suosikkihahmot tekevät väkivaltaisia tai seksuaalissävytteisiä asioita.

Moni videoista on otsikoitu siten, että YouTuben suosittelualgoritmi tarttuu niihin herkästi. Se taas nostaa haitalliset sisällöt lasten suosikkivideoiden yhteyteen.

Bridlen arvion mukaan osa videoista on selvästi tehty aikuisille. Osa niistä on kuitenkin tehty automaattisilla järjestelmillä mukaillen suosittuja aihepiirejä pelkästään rahallisessa hyötymistarkoituksessa.

Lähde: Tivi