Tekoälyllä tuotettu haittaohjelmasisältö on kasvanut Googlen omistamassa videopalvelu Youtubessa kuukausittain 200–300 prosenttia. Kasvua on havaittu viime vuoden marraskuusta lähtien. Asiasta kertoi tekoälyyn erikoistunut tietoturvayhtiö CouldSEK.
Murretut ohjelmistot eivät ole uusi ilmiö
Videosisällöissä opastetaan käyttäjiä, kuinka maksullisia ohjelmia, kuten Adoben Photoshopia, Premiere Prota tai AutoCAD:ia voi ladata koneelle ja käyttää murrettuina ilman ohjelmistolisenssin vaatimaa maksua.
Todellisuudessa ohjeet houkuttelevat käyttäjän lataamaan koneellensa haittaohjelman.
– Tämä ei ole sinänsä uusi asia, että murrettuihin ohjelmiin piilotetaan haittasisältöä. Näiden mainostaminen tällä tapaa on uusi ilmiö, Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Juha Tretjakov kertoo Iltalehdelle.
Haittaohjelmat ovat nimeltään Vidar, RedLine ja Raccoon. Nämä pyrkivät varastamaan käyttäjän tärkeitä ja henkilökohtaisia tietoja, kuten verkkopankkien kirjautumistunnuksia tai muita salasanoja.
Tretjakov kertoo, ettei tällaisia tapauksia ole raportoitu kyberturvallisuuskeskukselle. He ovat kuitenkin tietoisia ilmiöstä.
Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että varmin keino säästyä haittaohjelmilta tällaisissa tapauksissa on maksaa ohjelmistolisenssistä, ja ladata tarvitsemansa ohjelmisto kehittäjän omilta sivuilta.
Puhuva pää opastaa
Tekoälyn tuottamat videot, joissa näkyy ihminen herättävät CloudSEK:in mukaan luottamusta ja samaistumista katsojissa. Suosittuja palveluita videoiden tekemiseen ovat Synthesia ja D-ID.
– Koneoppimisella ja tekoälyllä tuotetaan erilaisia sisältöjä jatkuvasti enenevissä määrin. Tätä käytetään niin laillisiin kuin laittomiinkin tarkoituksiin, Tretjakov sanoo.
Vastaavanlaisia videoita tuotetaan paljon. Tekoälyn tuottamaa puhuvaa päätä hyödynnetään esimerkiksi koulutusvideoissa ja mainosvideoissa. Videoita tuotetaan Youtuben lisäksi myös esimerkiksi Instagramiin tai Twitteriin.
Virusten ja virustentorjuntaohjelmien kilpajuoksu
Haittaohjelmien kehittäjillä on kädet täynnä työtä kehittäessään haittaohjelman koodia välttämään tietokoneen alati päivittyviä viruksentorjuntaohjelmistoja.
Youtube on tehokas väylä haittaohjelmien levittämiseen sen suuren käyttäjämäärän takia. Käyttäjät raportoivat huijaustileistä herkästi, joka johtaa huijaritilin sulkemiseen palvelusta.
CloudSEK:in mukaan huijarit hyödyntävät myös tililien kaappauksia. Erityisesti suositut, yli sadan tuhannen tilaajan tilit ovat huijarien suosimia kohteita. Näiden avulla haittaohjelma saa näkyvyyttä paljon ja nopeasti.
Vähemmän aktiiviset käyttäjät saattavat huomata tilin kaappauksen vasta useamman kuukauden kuluttua.