Rhode Islandissa, Yhdysvalloissa toimiva Hanna Instruments syyttää Microsoftia ja tekijänoikeusjärjestö Software Alliancea (BSA) kiristyksestä. Hannan mukaan vastapuolella ei ole todisteita Microsoftin ohjelmistojen laittomasta käytöstä.

Hanna Instrumentsia syytettiin tekijänoikeuksien loukkaamisesta ensimmäisen kerran viime vuonna. Tuolloin BSA:n lakimiesten laatimassa kirjeessä väitettiin, että yhtiössä käytettiin Microsoftin Office-tuotteita ilman asianmukaista lisenssiä.

Kirjeessään BSA varoitti yhtiötä mahdollisesta oikeuskanteesta, jossa vaaditut korvaukset voisivat nousta lähes viiteen miljoonaan dollariin. Asian saattoi kuitenkin sopia oikeuden ulkopuolella pulittamalla 72 000 dollarin hyvitykset. Saadakseen lisäpontta vaatimuksilleen BSA myös varoitti, että Microsoft saattaa hankkia oikeuden määräyksen, jonka seurauksena viranomaiset voisivat tehdä ratsian yrityksen toimitiloihin.

Yritys kiisti väitteet jyrkästi. Hanna Instrumentsin mukaan vastapuoli ei esittänyt minkäänlaisia todisteita ohjelmistojen väärinkäytöstä. Yhtiön mukaan kyseessä oli pelkkä kiristysyritys.

Vastauksessaan BSA ja Microsoft myöntävät, että Hanna Instrumentsia on lähestytty asian tiimoilta. Molemmat kiistävät kuitenkin jyrkästi kiristysväitteet. Microsoftin mukaan Hanna Instrumentsin Officen aktivointiin käyttämät avaimet on hankittu laittomia reittejä. Kaksi aktivointiin käytetyistä lisenssiavaimista oli tarkoitettu hyväntekeväisyyteen. Eräs toinen lisenssiavain oli puolestaan väärennös.

Asiasta kirjoittanut TorrentFreak pitää myös mahdollisena, että Hanna Instruments on päätynyt hankkimaan väärennettyjä lisenssiavaimia tietämättään. Microsoftin mukaan yhtiö on jäljittänyt erään Hanna Instrumentsin hankkimista avaimista sittemmin suljetulle, väärennöksiä myyvälle BuyCheapSoftware.com-verkkosivustolle.