Videokonferenssiyritys Zoom perui palvelustaan syyskuussa järjestettäväksi tarkoitetun virtuaalitapahtuman.

San Franciscon yliopiston järjestämässä tapahtumassa oman puheenvuoronsa aikoi pitää PFLP:n jäsen Leila Khalid. PFLP on luokiteltu Yhdysvalloissa terroristijärjestöksi, jonka nimissä Khalid on esimerkiksi osallistunut kahden lentokoneen kaappaamiseen.

Zoomin peruttua tapahtuman alkoivat yliopistot ympäri maailmaa järjestää erilaisia tukitapahtumia, joiden tarkoituksena oli nostaa esiin Zoomin harrastama sensuuri. Merkittävä osa myös näistä seminaareista poistettiin Zoomin alustalta jo ennen tapahtumien alkua.

Yhtiön mukaan se ei vakoile alustallaan käytyjä keskusteluita eikä myöskään kiellä yhtiöön itseensä kohdistuvaa kritiikkiä. Zoomin käyttöehdoissa kuitenkin rajataan tiettyjä aihepiirejä, joita palvelussa ei ole soveliasta käsitellä. Mikäli yhtiölle ilmiannetaan jokin sääntöjä rikkova tapahtuma, voidaan sen järjestäminen estää. Zoomilta ei kuitenkaan suostuttu kommentoimaan, mikä juuri näissä kyseisissä tapahtumissa rikkoi sääntöjä.

Eräs tukitapahtumien järjestäjistä on Leedsin yliopiston opiskelija Adam Saeed. Hän kertoo käyttäneensä Zoom-tapahtuman luomiseen omaa henkilökohtaista tiliään. Zoom paitsi poisti palvelustaan kyseisen tapahtuman, poisti myös Saeedin tilin ilman selityksiä. Viestit yhtiön asiakaspalveluun jäivät myös vastauksetta.

New Yorkin yliopiston professori Andrew Ross jyrähtelee asiasta tiukoin sanankääntein. Rossin mukaan korkeakoulutus on tällä hetkellä riippuvainen Zoomista, jolla ei pitäisi olla minkäänlaista sanansijaa yliopistojen sisältöjen kontrolloinnissa. New Yorkin yliopiston tapahtuma järjestettiin lopulta Google Meet -palvelussa, mutta se joutui ”poliittisesti motivoituneiden trollien” uhriksi, Ross kertoo.